
2
cze
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w jelicie grubym działając jako paliwo dla komórek nabłonka okrężnicy. Fałszywe powszechne przekonanie jest takie, że maślan jest jedynym krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym wykorzystywanym przez te komórki i aby go otrzymać, musimy karmić bakterie w naszych jelitach błonnikiem roślinnym. Nabłonek okrężnicy może wykorzystywać wiele różnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, podobnie jak ketony takie jak beta hydroksymaślan, pochodzące z trawienia podczas odżywiania naturalnego (fizjologicznie prawidłowego = niskowęglowodanowego).
Inne SCFA powstające w wyniku bakteryjnej fermentacji białek
Oprócz maślanu, propionianu, izomaślanu, izolaleratu i octanu są to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wytwarzane W WYNIKU BAKTERYJNEJ FERMENTACJI BIAŁEK
Zmiany flory jelitowej przy dietach roślinnych i zwierzęcych
W badaniu analizującym zmiany flory jelitowej przy dietach roślinnych i zwierzęcych, naukowcy zauważyli zmianę przy diecie roślinnej, opartej głównie na maślanach i diecie mięsnej opartej na izomaślanie i izowalerianie. Autorzy tego badania poczynili interesujące obserwacje dotyczące elastyczności mikrobiomu jelitowego człowieka sugerując, że pokarmy roślinne mogą być po prostu pokarmami umożliwiającymi przetrwanie:
„Nasze odkrycia, że ludzki mikrobiom jelitowy może szybko przełączać się między profilami funkcjonalnymi roślinożernych i mięsożernych mogą odzwierciedlać wcześniejszą presję selekcyjną, występującą podczas ewolucji człowieka. Spożycie pokarmów zwierzęcych przez naszych przodków było prawdopodobnie niestabilne i zależało od powodzenia podczas polowań, a pokarmy roślinne stanowiły REZERWOWE źródło kalorii i składników odżywczych. Społeczności drobnoustrojów, które mogłyby szybko i odpowiednio zmienić swoją gamę funkcjonalną w reakcji na zmianę diety, zwiększały następnie elastyczność żywieniową człowieka”
Warto również zauważyć, że chociaż diety w tym badaniu były izokaloryczne, dieta zwierzęca spowodowała znaczną utratę wagi w ciągu pięciu dni, podczas dieta roślinna nie. Nie wystąpiła też zmiana w zróżnicowaniu alfa między tymi dwiema grupami, co ponownie potwierdza, że błonnik roślinny NIE JEST NIEZBĘDNY dla zróżnicowanego mikrobiomu.
Konwersja SCFA do beta-hydroksymaślanu w komórkach nabłonka okrężnicy
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe tworzą się w świetle przewodu pokarmowego i mogą być pobierane przez komórki nabłonka okrężnicy celem uzyskania energii. W tych komórkach przechodzą przez serię reakcji chemicznych, które przekształcają je w BETA-HYDROKSYMAŚLAN, cząsteczkę, którą można rozpoznać jako jeden z głównych KETONÓW wytwarzanych w naszych ciałach gdy jesteśmy w stanie ketozy. Zatem znajdując się w ketozie (naturalnym i przyrodzonym stanie organizmu gatunku homo-sapiens) – komórki nabłonka okrężnicy wykorzystują jako paliwo beta-hydroksymaślan OBECNY W UKŁADZIE KRĄŻENIA, zmniejszając zapotrzebowanie na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe z jelita.
Znaczenie konwersji SCFA w kontekście dysbiozy
Takie zjawisko ma ogromne znaczenie fizjologiczne. Patogenny przerost mikroorganizmów niewłaściwego typu w naszym przewodzie pokarmowym może osłabić utlenianie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do ich wchłonięcia przez komórki nabłonka. Jeśli mamy dysbiozę, spożywanie większej ilości błonnika będzie działać tylko przeciwko nam, ponieważ utworzony maślan nie może zostać wchłonięty przez komórki okrężnicy i zaczynają one umierać z głodu, POWODUJĄC STAN ZAPALNY I NIESZCZELNE JELITO
Rola żywienia ketogenicznego w dysbiozie i nieswoistym zapaleniu jelit
W tej sytuacji dostarczanie ketonów przez krwiobieg do głodujących komórek może być bardzo pomocne i nie jest zaskoczeniem iż żywienie ketogeniczne okazuje się korzystne w przypadkach dysbiozy i nieswoistego zapalenia jelit.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.alliedacademies.org/
Rola SCFA jako cząsteczek sygnalizacyjnych
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pełnią również rolę sygnalizacyjną w jelitach, a wiadomo, że maślan wiąże się z wieloma receptorami na komórkach przewodu żołądkowo-jelitowego. Wykazano również, że izomaślan i inne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wiążą się z tymi receptorami, często z większą skutecznością niż sam maślan.
Zwierzęce źródła paliwa dla komórek okrężnicy
Dane są całkiem jasne: maślan nie jest jedyną substancją jeśli chodzi o krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a dieta pochodzenia zwierzęcego dostarcza paliwa dla komórek kwasów tłuszczowych i ketonów we krwi.
Fermentacja kolagenu jako alternatywa dla błonnika roślinnego
Zwierzęta i ludzie mogą fermentować do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – tkanki kolagenowe z mięsa zwierzęcego. Kolagen to białko, które tworzy większość tkanki łącznej w naszym organizmie, w tym kości, więzadła, ścięgna i chrząstki. Badanie przeprowadzone na zwierzętach:
„Kolagen indukował produkcję octanu porównywalną z (błodnnikiem roślinnym) i wyraźnie wysokim stosunkiem octanu do propionianu (8.41 : 1) w porównaniu ze wszystkimi innymi substancjami. To badanie dostarcza pierwszego przeglądu możliwości wpływu tkanek zwierzęcych na fermentację w jelicie grubym u mięsożernego drapieżnika i WSKAZUJE, ŻE TKANKI ZWIERZĘCE PEŁNIĄ PODOBNE FUNKCJE JAK ROZPUSZCZALNY LUB NIEROZPUSZCZALNY BŁONNIK ROŚLINNY.”

Komentarze
Bardzo wartościowa wiedza. Z całego serducha dzieki
Warto wiedziec, moc wiedzy, dziekuje