
8
wrz
Sok żołądkowy to unikalne połączenie kwasu solnego (HCl), lipazy i pepsyny. Jego główną funkcją jest inaktywacja połkniętych mikroorganizmów, a tym samym hamowanie przedostawania się czynników zakaźnych do jelita. Błona śluzowa jamy ustnej i przełyku to nabłonek płaskonabłonkowy, który podobnie jak skóra może chronić przed infekcją. Z drugiej strony nabłonek w żołądku i jelicie jest typu prostego, kolumnowego, co do którego można by się spodziewać, że czynniki zakaźne będą łatwiej penetrować. Sok żołądkowy jest zatem pierwszą linią obrony przed infekcją w całym przewodzie pokarmowym.
Oprócz mechanizmów immunologicznych, motoryki jelit, wydzielania żółci i trzustki oraz mikroflory jelitowej, sok żołądkowy stanowi ważny czynnik obrony przed inwazją drobnoustrojów do jelita. Funkcje te wzajemnie się uzupełniają, czego przykładem jest opóźnione opróżnianie żołądka i wymioty podczas infekcji górnego odcinka przewodu pokarmowego, ograniczając w ten sposób dalsze wnikanie czynników chorobotwórczych do przewodu pokarmowego. Ponadto opóźnione opróżnianie żołądka nasila przeciwdrobnoustrojowe działanie soku żołądkowego.
Pojęcie „żołądkowej bariery bakteriobójczej” dyskutowane jest od stulecia.
W 1934 r. Hurst stwierdził, że „służby uratowałyby wiele inwalidów, gdyby mężczyzn z achlorhydrią nie wysyłano do tropików” na podstawie obserwacji, że czerwonka i podobne infekcje występowały częściej u osób z upośledzonym wydzielaniem kwasu żołądkowego. Sugeruje się, że inaktywacja mikroorganizmów (nie ogranicza się tylko do bakterii, jak w „barierze bakteriobójczej żołądka” Bartle’a i Hawkinsa), jest przede wszystkim zależna od pH kwasu solnego, ponieważ inne składniki soku żołądkowego wydają się mieć niewielki wpływ na niszczenie czynników zakaźnych. Jednak rozdzielenie działania kwasu i pepsyny wydaje się prawie niemożliwe, ponieważ aktywność enzymu zawsze towarzyszy niskiemu pH i odwrotnie.
Oprócz zabijania mikroorganizmów, kwaśny sok denaturuje białka i zwiększa wchłanianie wapnia i żelaza z pożywienia.
#żołądek #sokiżołądkowe #trawienie