
29
lip
Brokuły uzyskały aureolę zdrowotną jako zielone warzywo. Ale kiedy zaczniesz kopać nieco głębiej, wyłania się alarmujący obraz tego, jak są one szkodliwe.
Krzywdą jest podanie brokułu malutkiemu dziecku. Zanim substancje chemiczne w nim zawarte wpłyną na jego wzrost, rozwój i gospodarkę hormonalną to wycierpi się ono katusze z powodu dużej ilości błonnika działającego na jelita jak papier ścierny. To nie tylko ból zadany dziecku, które w nocy nie może spać i przewraca się z boku na bok na skutek dolegliwości jelitowych ale przede wszystkim uszkadzanie tworzącej się bariery nabłonka jelitowego.
Brokuły u dorosłych:
Nadmierne spożycie u pacjentów z cukrzycą może powodować hipoglikemię. Zgłaszano również możliwe działanie toksyczne na wątrobę. Zgłaszano również skutki uboczne, takie jak podrażnienie żołądka, zespół jelita drażliwego, biegunka, ból brzucha i wzdęcia ze względu na wysoką zawartość błonnika. Izotiocyjaniany w brokułach to goitrogeny, które hamują wchłanianie jodu, zmieniając w ten sposób funkcję tarczycy, co prowadzi do niedoczynności tarczycy.Brokuły są bogate w goitrogeny, zwłaszcza jedną grupę zwaną tiocyjanianami . Konsekwencją spożywania dużej ilości tiocyjanianów jest ryzyko rozwoju bardzo poważnej choroby, jaką jest niedoczynność tarczycy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14757960/
Naukowo:
Glukozynolany są nieaktywnymi biologicznie cząsteczkami, ale produkty ich rozpadu powstające w wyniku działania enzymu mirozynazy wykazują negatywne oddziaływanie biologiczne na organizm zwierząt. Produkty rozpadu glukozynolanów takie jak izotiocyjaniany odpowiedzialne są za gorycz, natomiast nitryle wywierają negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia (17). Tiocyjaniany, tiomocznik i oksazyloid mogą hamować dostępność jodu, wpływając na funkcję tarczycy. Produkty hydrolizy glukozynolanów, a w szczególności oksazolidon, wykazują silne działanie goitrogenne (18). Zjawisko to spowodowane jest hamowaniem utleniania jodku do formy aktywnej, przez co zmniejsza się zdolność wiązania jodu w tarczycy. Może doprowadzić do upośledzenia funkcji wydzielniczej tarczycy, a następnie do wzrostu aktywności tyreotropowej, co powoduje przerost tarczycy (wole; 13). Glukozynolany mogą ponadto wykazywać działanie mutagenne, jak również doprowadzać do uszkodzenia wątroby i nerek. Obecność glukozynolanów w diecie może prowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej, co skutkuje spowolnieniem tempa wzrostu (19).Wśród zwierząt istnieje różna tolerancja na zawartość glukozynolanów w paszach. Ponadto wysokie stężenia tych związków przyjmowane przez zwierzęta z paszą mogą doprowadzać do śmierci zwierząt, szczególnie królików, świń i szczurów.
https://www.researchgate.net/publication/282567110_Glucosinolates_-_anti-nutritional_feed_constituents
44% Europejczyków ma obniżoną inteligencję na skutek niedoboru jodu w organizmie. (Dane EU. Prezentowałem o tym cały film).
Brokuły organiczne? BIO?
Czy organiczne brokuły nie zawierają żadnych pestycydów wytwarzanych przez człowieka? Przykro mi, ale rolnicy ekologiczni mogą skorzystać, jeśli chcą, z „naturalnych” pestycydów i nie mają obowiązku informowania Cię o tym. Wiele z tych naturalnych pestycydów jest w rzeczywistości bardziej toksycznych niż pestycydy syntetyczne . Co gorsza, nie istnieje krajowy system monitorowania tych naturalnych pestycydów, jak ma to miejsce w przypadku systemu dotyczącego pestycydów syntetycznych. Każdy brokuł też jest koncentratem naturalnych pestycydów wytwarzanych przez samą roślinę.
Zatem zjadając organiczne brokuły możesz użyć Roundupu do sosu sałatkowego.
Osoby spożywające duże ilości potraw pochodzenia roślinnego w 99% spożywają NATURALNE PESTYCYDY ROŚLINNE. Są one substancjami obronnymi, którymi roślina chroni się przed zjedzeniem. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC54831/
Większość konsumentów uważa (błędnie), że uprawy organiczne w ogóle nie są opryskiwane żadnymi pestycydami. To nieprawda, a kryterium tego, czym można opryskiwać produkty organiczne, nie ma nic wspólnego ze względnym ryzykiem – opiera się po prostu na tym, czy pestycyd jest uważany za „naturalny”.
„Wiedząc, czym właściwie opryskuje się uprawy organiczne, byłem szczególnie zainteresowany środkami grzybobójczymi na bazie miedzi (siarczan miedzi, miedzian), ponieważ są one raczej toksyczne według współczesnych standardów , oraz insektycydami białkowymi Bt.”
https://www.science20.com/agricultural_realism/pesticide_residues_organic_what_do_we_know-98396