
20
wrz
Argentyna. Kraj zatruty przez Monsanto.
„Amerykańska biotechnologia sprawiła, że Argentyna stała się trzecim co do wielkości producentem soi na świecie, ale chemikalia napędzające boom nie ograniczają się do pól soi, bawełny i kukurydzy. Rutynowo zanieczyszczają domy i sale lekcyjne oraz wodę pitną. Rosnący chór lekarzy i naukowców ostrzega, że ich niekontrolowane stosowanie może być odpowiedzialne za rosnącą liczbę problemów zdrowotnych pojawiających się w szpitalach w całym kraju Ameryki Południowej. W sercu argentyńskiego przemysłu sojowego, ankiety przeprowadzone od domu do domu wśród 65 000 osób ze społeczności rolniczych wykazały, że wskaźniki zachorowań na raka są od dwóch do czterech razy wyższe niż średnia krajowa, a także wyższe wskaźniki niedoczynności tarczycy i przewlekłych chorób układu oddechowego.
Raporty urodzeń w prowincji Chaco pokazują, że wady wrodzone wzrosły czterokrotnie w ciągu dekady po pojawieniu się genetycznie zmodyfikowanych upraw i związanych z nimi
Biolog molekularny, dr Andres Carrasco z University of Buenos Aires, twierdzi, że obciążenie wynikające z koktajli chemicznych jest niepokojące, ale nawet sam glifosat może oznaczać problemy dla zdrowia ludzkiego. Odkrył, że wstrzyknięcie bardzo małej dawki glifosatu do zarodka może zmienić poziom kwasu retinowego, powodując ten sam rodzaj wad kręgosłupa u żab i kurczaków, które lekarze coraz częściej rejestrują w społecznościach, w których chemikalia rolnicze są wszechobecne.
Ten kwas, forma witaminy A, ma fundamentalne znaczenie dla kontrolowania nowotworów i wyzwalania ekspresji genetycznej, procesu, w którym komórki embrionalne rozwijają się w narządy i kończyny.”
https://www.filmsforaction.org/articles/argentina-the-country-that-monsanto-poisoned/