
20
wrz
Ludowa mądrość opiera się na obserwacji czyli praktycznym doświadczeniu.
Określenie „kapuściany łeb” którym nazywano osoby nierozumne wynikało z obserwacji diety tych osób w której znajdowało się dużo roślin kapustnych.
Podobne pochodzenie ma zwrot „masz sieczkę w głowie” (czyli posiekaną zielonkę) lub „ty głąbie”, „ty głąbie kapuściany”.
Polifenole oraz goitrogeny hamują wchłanianie jodu co w efekcie doprowadza do mgły umysłowej, regresu rozwoju intelektualnego, a po czasie jakiegoś stopnia kretynizmu.
Post i badania dotyczące goitrogenów.
https://www.facebook.com/share/p/aZbLNC4LWP2E44mz/?
Z oficjalnych danych agencji europejskiej wynika iż 44% europejczyków ma obniżony iloraz inteligencji na skutek niedoboru jodu.
A przyczyną niedoborów jodu są polifenole/goitrogeny czyli warzywa w diecie.
Tio glikozydy (glukozynolany, rodzaj goitrogenów, czyli związków wolotwórczych) są to związki, które na skutek enzymu zawartego w roślinach spożywanych razem z tioglikozydami jest rozkładana na tiocyjaniany, izotiocyjaniany, związków indolowych, nitryli i tiooksazolidyny. Enzymy te są uwalniane z komórek podczas krojenia warzyw (zmiażdżenie tkanek rośliny). Można je inaktywować np. poprzez blanszowanie liści lub poprzez gotowanie. Wówczas nie dojdzie do tworzenia się związków wolotwórczych. Związki wolotwórcze mają różny mechanizm działania, jedne łączą się z jodem czyniąc go niedostępnym do produkcji hormonów tarczycy inne natomiast wpływają hamująco na komórki tarczycy lub sekrecję hormonów do krwi. Znaleźć je można w roślinach krzyżowych (wszystkie rodzaje kapusty, jarmuż, rzeżucha, brokuły, kalafior, brukselka, rzepa, chrzan, rzodkiewka). Kiszenie kapusty ja również wysoka temperatura inaktywuje enzym rozkładający tioglikozydy, czyniąc te produkty bezpieczne dla zdrowia. Większość tiocyjanianów jest lotna, więc warzywa kapustne powinno się gotować bez przykrycia. Powoduje to, że większość tych związków zostaje uwolniona i wyparowuje razem z wodą.
Polifenole wchodzą w reakcję z jodem i tym samym powodują zmniejszenie ilości krążącego jodu w organizmie, który tarczyca mogłaby wbudować do produkowanych przez siebie hormonów. Polifenole są dość powszechne w żywności. Jej źródłem są niektóre glikozydy np. rutyna (owoce cytrusowe, aronia, bez czarny, dziurawiec, kapary, mięta, szczaw, czerwone wino), kwercetyna (czerwona cebula, jabłka, jagody, winogrona), hesperydyna (białe części owoców cytrusowych) oraz barwniki antocyjanowe (owoce i warzywa o ciemnym zabarwieniu).