
20
wrz
Fizjologiczna feminizacja osobników płci męskiej przy pomocy fitoestrogenów znajdujących się w pożywieniu roślinnym.
SOJA
SHINGU, Wakayama — Zespołowi naukowców z Japonii udało się stworzyć samice suma za pomocą związku występującego w soi — odkrycie, które obiecuje zwiększyć wydajność produkcyjną tego i innych gatunków, których samice są bardziej wartościowe niż samce w żywności rynek.
Zespół z Instytutu Badawczego Akwakultury Uniwersytetu Kindai z siedzibą w instytutowej stacji Shingu w Shingu w prefekturze Wakayama wykorzystał izoflawon – związek występujący w soi o działaniu podobnym do hormonów żeńskich – do stworzenia całkowicie żeńskich grup sumów. Według uniwersytetu jest to pierwszy wyczyn w Japonii.
Ponieważ samice sumów rosną szybciej niż samce, „uczynienie z nich wszystkich samic zwiększy wydajność produkcji” – skomentował lider zespołu i profesor nadzwyczajny nauk o akwakulturze, Toshinao Ineno. „Można to zastosować do innych ryb hodowlanych, których samice są bardziej wartościowe”.
Według Ineno, w hodowli sumów, która przyciąga uwagę jako alternatywa dla coraz rzadszych węgorzy, samice osiągają wagę transportową – co najmniej 600 gramów – w ciągu sześciu do dziesięciu miesięcy po wykluciu. Samce, które rosną wolniej, są często odrzucane. Chociaż wiadomo, że podawanie żeńskiego hormonu zmienia samce suma w samice, ta metoda jest zakazana w przypadku ryb przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dlatego firma Ineno wpadła na pomysł wykorzystania izoflawonu sojowego, który jest sprzedawany na rynku jako suplement diety.
Eksperyment przeprowadzono z sumami podzielonymi na pięć różnych zbiorników; jedna ze zwykłej wody do hodowli ryb; trzy z różnymi stężeniami „genisteiny”, chemicznego składnika izoflawonu sojowego; i jeden z żeńskim hormonem rozpuszczonym w wodzie. Zespół trzymał 150 narybku w każdym zbiorniku przez 15 dni, zanim przeniósł je do zwykłej wody, aż osiągnęły wiek 150 dni. Podczas gdy 68% sumów w zwykłym zbiorniku wodnym to samice, 96% sumów trzymanych w wodzie z genisteiną w stężeniu 100 mikrogramów na litr to samice. Stężenie 400 mikrogramów na litr dało 100% grupę kobiet, taką samą jak w grupie wody leczonej hormonami żeńskimi.
Chociaż wyekstrahowana genisteina została użyta jako odczynnik w eksperymencie, metoda ta jest zabroniona w hodowli ryb przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Ineno powiedział: „W przyszłości chcielibyśmy pomyśleć o metodach, w których sumy mogą przyjmować izoflawony sojowe w swoim pożywieniu, takie jak osad sojowy”. Dodał również, że zespół zamierza spróbować zrobić samicę jesiotra – ryby, która produkuje kawior – również przy użyciu izoflawonów sojowych.
(Japoński oryginał autorstwa Yukihiro Takeuchi, Tanabe Local Bureau)